5 Spændende Fugle I Tyrkiet

Vi elsker naturen og naturens dyr, som kan være utrolig fascinerende at betragte. En gang i menneskets fortid, var det en livsvigtig egenskab at kende til planter og dyr, og deres adfærd, for at overleve. Er du nysgerrig på, hvilke spændende fugle du kan finde på en rundrejse i Tyrkiet, så kan du få vores top 5 tips lige her.

Forfatter : Kim Gieseler

Der findes så mange smukke og interessante fugle i Tyrkiet. Mange ornitologer ville være misundelig over muligheden vi har fra en autocamper, hvor vi kommer afsides steder rundt omkring i så stort et fugleland som Tyrkiet. Her er de 5 fugle vi er vilde med, som du kan spotte på turen:

Udbredelse:
Vindroslen er en forholdsvis almindelig fugl i hele Europa, alligevel ser vi den ikke så ofte i Danmark, da det overvejende er en trækfugl, som flyver om natten. I varme vintre bliver nogle i Danmark, der er det nordligste opholdssted for Vindroslen. Ellers findes den ned til Nordafrika om vinteren og om sommeren mod nord til resten af Skandinavien og Rusland. 

Beskrivelse:
Vindroslen er Tyrkiets Nationalfugl og er lidt mindre end solsorten. Den har fået sit danske navn efter sine vinrøde sider på kroppen. Derudover har den aflange pletter på det hvidlige bryst, en fin hvid øjenstribe og brunlig ryg. Den lever som de andre drosler af orme og insekter, når det er muligt og spiser en del bær om vinteren.

Lokationer:
Det findes i hele Tyrkiet og ses især forår og efterår, hvor de fleste fugle kommer på gennemrejse. Den lever i områder med buskads, skov og fugtige områder, især steder med masser af tjørn og tæt krat.

Udbredelse:
Skovskaden har et stort udbredelsesområde. Den findes i næsten hele Europa, i Nordafrika og i et bælte gennem Asien, hvor den også holder til i mange af landene med kyst mod øst.

Beskrivelse:
Jeg har taget skovskaden med blandt de fem fugle, fordi det er en spændende fugl og samtidig meget flot. Den er altædende og er ofte en som laver ballade i skoven. Derfor er det sjovt at betragte dem, når de bevæger sig rundt i træerne og skaber uro. Det er en kragefugl og forholdsvis stor, så også en fugl, der er nem at få øje på. Man hører den tit kalde med sit skrattende advarselsskrig. 

Den har en brun orange krop, sorte og hvide vinger med et meget flot blåt parti, hvorpå der er et tyndt sort mønster. Næbbet er kraftigt og bliver brugt til lidt af hvert.

Den skovskade som findes i Tyrkiet er en underart af den vi kender fra Danmark og dens farve aftegninger er lidt anderledes. Det som springer mest i øjnene er den sorte hætte, den har på hovedet og et mere hvidt hoved.

Lokationer:
Den ses i det meste af Tyrkiet, men mangler inde i det centrale Anatolien. Ellers holder den mest til i skov eller områder med buskads. Vi har især set den langs den Ægæiske kyst, sortehavskysten og længst mod øst i skovene.

Udbredelse:
Den findes i næsten hele Europa med Danmark som den nordlige grænse og Nordafrika som den sydlige grænse. På trods af, at det er en utrolig smuk fugl, er det ikke en fugl som mange kender eller har set.

Beskrivelse:
Når først man ser stillitsen, kan man ikke være i tvivl, den minder ikke om andre fugle med alle dens spraglede klare farver. Det er en finke fugl og har samme størrelse som andre finker. Hovedet er trefarvet, rødt, sort og hvidt og får man den at se, mens den sidder stille, er disse farver meget tydelige. Det, der afslører, at det er en stillits i flugten, er de helt gule svingfjer, der lyser op. Den er meget klar i farverne og har desuden en meget smuk sang.

Lokationer:
Stillitsens kraftige næb bruges til at plukke frø ud af blomster, urter og især tidsler. Derfor ser man kun sjældent fuglen på jorden, da næbbet er for kraftigt til at samle frø op fra jorden. I Tyrkiet er der mulighed for at se den i hele landet. Den ses oftest i åbne landskaber, hvor der findes tidsler og andre planter med frø.

En sjov lille bonus information er at Donna Tartt har skrevet en bog med titlen Stillitsen. Den handler dog ikke om selve fuglen, men et maleri. Mangler du læsestof, er det en fantastisk bog.

Udbredelse:
Biædere findes i et smalt bælte i Sydeuropa over mod Østeuropa, hvor den er mere talrig op mod Rusland og videre gennem Tyrkiet og Mellemøsten et stykke ind i Asien. Nogle biædere er spredt ud i resten af Europa således har der de sidste 20 år blandt andet været nogle få ynglende biædere i Danmark i deres lille koloni i skrænterne. 

Beskrivelse:
Biædere er smukke og farvestrålende fugle, den er meget elegant og strømlinede at se på. Der findes flere forskellige arter, men de er alle nemme at kende med deres stærke klare blå, gule, grønne og brune farver. De lever i kolonier og ses derfor oftest i mindre flokke. De er lidt sky, men alligevel kan du komme forholdsvis tæt på dem, når de sidder på en udsigtspost og svæver ud efter insekter.

Lokationer:
Biædere har fået navn efter deres diæt og spiser mange bier, men også andre større insekter er på deres menu. De lever i områder med mange insekter, typisk i det åbne landskab. Kommer man forbi skrænter med mange huller i Tyrkiet, så er der en god chance for at det er en koloni af biædere og du kan opleve luftakrobatik udført af disse smukke fugle. De er elegante at se på med deres svævende glid, der kan minde om en svales flugt. Vi har set dem mange steder i Tyrkiet og især i Kappadokien og det centrale Anatolien.

Udbredelse:
Den Europæiske Pirol er en trækfugl, der rejser mellem Europa og Afrika og foretrækker tætte og frodige skove. Deres ankomst varsler forårets komme med en eksplosion af gyldne nuancer. Selvom den findes i størstedelen af Europa og i Danmark, ser man den sjældent, da den gerne bevæger sig i det tætte løv.

Beskrivelse:
Pirolen, klædt i markante nuancer af strålende gul og sort. Deres melodiske sange, der gennem-klinger frodige skove, skaber en symfoni, der ledsager naturens fornyelse. Pirolen er lidt større end solsorten og på trods af deres stærke farver opretholder Piroler en flygtig tilstedeværelse og tilføjer en luft af mysterium til deres liv. 

Lokationer:
Vi har set flest piroler i de frodige skove i Sortehavsregionen længst mod øst. Det første møde er ofte et gult lyn, der krydser vejen foran dig. Når du ser den, er du sjældent i tvivl, hvilken fugl det var, især hvis det er en han, hvor den klare gule farve er fantastisk smuk. Nogle af hunnerne kan også have den samme smukke fjerdragt som hannerne, men er ellers mere grønlige som ungfuglene der falder helt sammen med træernes grønne løv.

Naturen er naturlig for os, det ligger nærmest i ordet. Vi kommer fra generationer, hvor det har været vigtigt at være en del af plante og dyreliv. Derfor kan mange også mærke, at når man tager en kikkert med og går ud og leder efter dyr, observerer dem og deres adfærd – så giver både ro og oplevelse. Vi håber, at du når at spotte nogle af disse spændende fugle i Tyrkiet.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: