Vores egne rejser har altid handlet om velgørenhed i flere former. Heldigvis er det også noget som vores Freelifer rejsende ofte bærer med sig. Fra Marianne og Niels-Jørgen, som deltog i fælles rundrejsen i Marokko 14. februar, 2024, har vi fået denne beskrivelse af en ret spændende og meningsfuld aktivitet du kan finde i Marrakech

Forfatter: Marianne Dysted og Niels-Jørgen Juul Jensen

Freelifere i Marrakesh på tur til Amals kokkeskole

Under et besøg i Marrakesh for 10 år siden, besøgte vi en speciel og ret nyåbnet restaurant, ved navn Amal. Det, der gør restauranten speciel er, at den drives som et non-profit sted, hvor kvinder – der på den ene eller anden måde har fået en svær start på livet – får en uddannelse indenfor restaurationsbranchen. De lærer at lave mad i større skala end i mors køkken, at servere den, og de lærer at betjene internationale gæster. 

Kvinderne kan eksempelvis være barnebrude, enlige, eventuelt fraskilte med børn, eller de kan være kvinder med et eller flere handicap. De har måske ikke rigtigt gået i skole eller de har haft meget svært ved at finde arbejde.

Hos Amal finder de et trygt sted, hvor de bliver klædt på til at få et arbejde inden for restaurationsbranchen. Mere end 300 kvinder er blevet uddannet siden start og mere end 80% har fået jobs, som gør dem selvforsørgende. Både i forbindelse med Corona epidemien og senest i forbindelse med jordskælvet i 2023, har Amals organisation endda fundet ressourcer til at hjælpe andre med behov for det.

Siden vores besøg på Amals restaurant for 10 år siden, har de startet nye aktiviteter. De har siden åbnet en sprogcafé, som drives af døve kvinder og en cateringvirksomhed / kokkeskole.

Vores rundrejse ville på et tidspunkt bringe os til Marrakech, hvor vi havde nogle fridage. Vi spurgte de øvrige Freelifere på turen, om der var nogle der ville med, og det var der. Vi var 14 personer, der tilbragte nogle hyggelige og spændende timer med at tilberede og spise forskellige Marokkanske retter. Undervejs fortalte de om Amals organisation, Marokkanske krydderier, og Amal’s aktiviteter, og vi deltog også i en te-ceremoni. 

Du finder Amal her:

Amal’s kokkeskole ligger i deres Targa Center. Skriv en e-mail til dem nogle dage før, for at booke tid og vælge, hvilke retter I gerne vil lave. Man deltager i teams af 2-3 personer og der er plads til max 24 “kokkeelever” på et hold.

Vi synes alle, at det var en spændende og hyggelig dag sammen med nogle af Amals kvinder, i en afslappet atmosfære med god tid til socialt samvær. Maden var helt fantastisk og meget mere velkrydret, end vi ellers fik på restauranterne.

Efterfølgende har vi fået tilsendt nogle af deres opskrifter, som vi gerne deler med jer. Her er de på engelsk, Annemette og Kim skriver snart en blog, hvor alle opskrifter er inkluderet og oversat til dansk. På denne måde, kan du nemt få lækre, lokale marokkanske retter ind i dit hjem. Direkte fra Amals kvinde organisation i Marrakesh.

Med venlig hilsen,

Niels-Jørgen og Marianne

Hvis man gerne vil se alle opskrifter nu, på engelsk, kan man åbne PDF til hver opskrift lige her 🙂

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: