eremit ibis

5 spændende fugle du kan være heldig at se i Marokko – og hvor vi har fundet dem

Vi glemmer ofte, hvor meget vi nyder naturen i vores autocamper liv. Vi kigger også tit efter fugle og har efterhånden fået vores helt egen unikke viden omkring fugleliv i mange lande. Kim har en friluftsvejleder baggrund og har altid haft naturen tæt på. Er du vild med fugle og dyr, så er du kommet til rette sted. Her er vores favorit fugle og hvor vi har spottet dem i Marokko

1. Diadem Rødstjert (eller Moussiers Rødstjert)

Diadem Rødstjert

Udbredelse: Diadem Rødstjert er endemisk for Marokko, hvilket betyder, at den kun lever i Marokko og et smalt område i de tilstødende lande Algeriet og Tunesien, da fuglene endnu ikke har lært om grænserne 🙂

Beskrivelse: Marokkos nationalfugl er en flot lille fugl og især hannen er nemt genkendelig, med sit røde bryst, sorte hoved med det hvide bånd over øjet, der ligner et diadem, som det også har fået navn efter på dansk. 

Lokation: Diadem Rødstjert findes i de fleste områder i Marokko, men vi har især set den omkring Chefchaouen, syd for Fez og på kysten fra Agadir til Essaouira. En flot fugl at kigge på og se jagte insekter i luften.

2. Eremitibis

Eremitibis

Udbredelse: Også en fugl, der er vanskelig at finde andre steder i verden, da den er kritisk truet. Der findes dog små bestande op gennem Europa, men størstedelen af fuglene findes i Marokko.

Beskrivelse: De færreste vil nok ikke kalde Eremitibis fuglen smuk, men der er et eller andet imponerende over den alligevel. Dens skallede hoved med et langt buet rødt næb og strittende sorte nakkehår får den til at ligne en punker fra 80’erne.

De ses næsten altid i grupper på 6-15 og er en meget tillidsfuld fugl. Ofte kan man komme tæt på dem, før de flyver for at sætte sig igen, ikke så langt væk.

Lokation: Vi ser den gerne omkring Taroudant og på kysten fra Agadir og op til Essaouira. Fordi de er så tillidsfulde, er de sjove at observere, mens de går rundt på deres forholdsvis korte ben og søger efter føde på klipperne. Det er en grådig fugl og den spiser mange forskellige typer føde. Eremitibissen tager krybdyr, små pattedyr og endda skorpioner, så de er fine at have i baghaven 🙂

3. Berber Bulbul

Berber Bulbul

Udbredelse: Fuglen er talrig og lever i størstedelen af det nordlige og centrale Afrika. Berber Bulburen kan nogle gange ses i det sydlige Spanien, men mest i Afrika.

Beskrivelse: Denne fugl flasher ikke med farver med den grå krop og sorte hoved. Det den mangler i farver, det gør den dog mange gange op med, med dens smukke sang. De smukke toner fylder luften især om morgenen og aften. Den er lidt større end en solsort og spiser frugt, nektar og insekter.

Lokation: Fuglen opfører sig også som vores danske solsort på mange måder. Det er en rigtig have-fugl som lever i buskads og haver med træer. Der er garanti for at se og høre Berber Bulbul på nogle af vores campingpladser i Marokko – også tidligt om morgenen nogle steder 🙂

4. Husværling

Husværling

Udbredelse: Husværlingen er en meget almindelig fugl i Nordvest Afrika, især i Marokko og Tunesien. Den ses også fåtalligt i det  sydlige Spanien.

Beskrivelse: En fugl, der er nem at genkende og har samme størrelse som en gråspurv. Hannen har et klart gråt hoved ned til brystet og flot brun krop. 

Lokation: Husværlingen er der også garanti for at se. Den holder især til i byerne og hopper rundt overalt for at finde mad, frø og insekter. Ofte ser man den også inde i folks huse og butikker. Marokkanere betragter den som et godt tegn at have dem omkring sig. Derfor er den også blevet meget tam og de hopper nogle gange rundt om fødderne på sig i medinaerne.

5. Hærfugl

Hærfugle

Udbredelse: Findes i et bredt bælte gennem central Europa mod øst til Asien og ned til det nordlige Afrika og igen i Sydafrika. 

Denne fugl har været med til at skærpe min (Kim) interesse for fugle. Jeg var så heldig at se den som dreng i Danmark. Det var en tidlig morgen omkring 1980, hvor min far kom ind og vækkede mig forsigtigt for at jeg kunne komme med ud og se hærfuglen traske selvsikkert rundt på terrassen ved vores sommerhus på Læsø. En fantastisk oplevelse og samme dag så vi også gennem vinduet en vendehals i den store bjergfyr 5 meter fra huset.

Beskrivelse: Hærfuglen kan ikke forveksles med andre fugle. Det er en fantastisk smuk fugl, med klare zebra stribede vinger og orange krop og hoved med et langt buet næb, den bruger til at bore efter insekter. Den har en hanekam den kan rejse, hvilket den nogle gange gør lige når den er landet efter flugt. Den har en smuk flugt med dens brede og runde stribede vinger og man får associationer til en sommerfugl der flyver.

Hærfuglens er en mytologisk fugl i mange af de gamle samfund i Mellemøsten, sikkert på grund af dens smukke og aparte udseende. 

Lokation: Ses især på jorden, hvor der er lav eller sparsom vegetation til helt goldt landskab. Her søger den efter mad og det er som om der findes to typer af hærfugle. Nogle er meget tillidsfulde og nemme at komme tætte på, hvorimod andre helst ikke vil have selskab.

De er beskyttet i flere lande især i Europa, da de spiser procession larver som nogle af de eneste dyr. Disse larver er en kæmpe gene og de kan med deres fine hår give hunde og små børn store problemer, hvis de færdes, hvor laverne samler sig især om foråret. De kan danne 5 meter lange rækker på jorden, hvor de kravler lige efter hinanden. Larverne findes hovedsageligt i Europa.

Vi ser dem mest på vej til Merzouga, omkring Taroudant og langs kysten.

Da vi først begyndte vores autocamperliv, tænkte vi ikke, at det ville føre os ud til så mange naturoplevelser over og under vandet. Det er en fantastisk måde at se dyrelivet i verden på og noget vi ofte er taknemmelige for.

Har du nogle fugle du har fundet frem til rundt omkring i verden eller som du ville elske at se – så sig til. Vi vil gerne høre om dine oplevelser og måske vi kan dele lokationer omkring, hvor vi finder vores fugle 🙂

error: