Freelifer Rejseblog Foto Autocamper Rundrejse Marokko

Rejsefortælling fra vores Marokko Autocamper Rundrejse (Del 1)

Vi er 25 danske autocampister fordelt på 15 autocampere og vi befinder os et sted i Marokko. Hvordan vi er kommet hertil og hvorfor vi er her kan du læse mere om her. De næste 26 dage skal vi gennem 4 kongebyer, Saharas Ørken, ud til Middelhavet og Atlanten. Vi er Freelifere og måske vi alle er lidt små-tossede?

Først skulle vi lige komme på ideen med, at en dansk autocamper gruppe kunne tage til Marokko sammen

Vi (Kim og Annemette) har samlet set kørt næsten halvandet år i Marokko i vores autocamper og var der også knap et halvt år i en lille landsby, da Corona lukkede verden ned første gang. Man skulle tro, at vi havde set nok af landet, men det taler vi ofte om, at det nok aldrig bliver tilfældet.

Det er også en af grundene til, at vi begyndte at fundere på, om vi mon på en eller anden måde kunne dele eventyret med andre danske autocampister.

Især på én af strækningerne, den gamle hovedvej i bjergene mod Marrakesh, kigger vi spørgende på hinanden: Hvordan kan det være muligt, at det føles endnu smukkere end sidst? Bagefter begynder vi at tale om, hvordan vi kan gøre det nemt for andre at træde ind i den her sjældne verden?

Marokko er et af de steder i verden, hvor vi får en fornemmelse af at være opdagelsesrejsende. Når vi sætter fod i Afrika via vores autocamper, føler vi ofte en snert af at være en slags pioner. Vi bliver til eventyrrejsende et sted, hvor det virker som om, at vi udforsker en ny og hidtil ukendt, verden.

Lidt Praktisk Viden

Marokko har knap 36 millioner indbyggere, som alle er en blanding af berbere, arabere og europæere. Det er det eneste land i Afrika som grænser op til både Atlanterhavet og Middelhavet. Hovedstaden er Rabat, selvom Casablanca er den største by i landet.

Landet fik sin uafhængighed i 1956 og har siden formået at skabe en stabilitet og økonomisk velstand, der er bedre end mange andre afrikanske lande.

Marokko er muslimsk, men ligesom den danske kristne tro, så er der bred forskellighed i, hvordan hver person vælger at følge denne tro. Det er derfor blandt andet også muligt at købe alkohol i landet.

Sådan er Marokko for os og det er måske en af grundene til, at vi på et tidspunkt begyndte at tænke over, hvordan vi kunne dele denne helt unikke oplevelse med andre. Den slags oplevelse vi aldrig glemmer.

Freelifer Rejseblog vi kører efter trafikforhold i marokko autocampister
Selvom naturen er helt anderledes, så findes der mange andre små og store oplevelser langs vejen. Der er hele tiden noget spændende uden for autocamperens vindue

Det er nu den 15. februar 2023. En flok seje danskere mødes, ikke langt fra færgen, der sejler til Marokko

Vi ankommer til en dejlig campingplads i Sydspanien. Her venter 23 danske autocampister på et infomøde vi holder om lidt, hvor vi serverer øl, sangria og vigtige informationer om den Marokko Autocamper Rundrejse som alle har meldt sig til. Det er første gang vi alle mødes.

Det er dag 1 af 26 fantastiske dage, hvor vi sammen kører ud i oplevelsernes Marokko på allerbedste vis – fra en autocamper. Freelifer.dk er blevet skabt. Marokko Autocamper Rundrejse er en realitet. Vi står midt i denne vidunderlige virkeliggørelse lige her, i et lokale reserveret til vores gruppe på campingpladsens restaurant.

Vi kender ikke hinanden endnu, og forventningerne stiger, som flere og flere samles omkring bordene, der er stillet op i hestesko formation og minder lidt om en tid, hvor vi stadig gik i skole. Man fornemmer energi og spænding i hver enkelt af os.

Hvordan vil mødet med Afrika påvirke mig og hvordan kommer det til at gå med de andre rejsende? 

Allerede ved første møde begynder vores eventyr sammen

Infomødet er kommet igang og vi deler færgebiletter ud til hver person og får også delt rejsebøger ud til alle. Mens vi informerer om færgeafgangen næste morgen og praktisk info omkring Marokko (trafikforhold, valuta veksling, data til mobilen, campingpladser, med mere), så mærker vi alle en hyggelig stemning blandt os. Det er godt vi har noget vådt til ganen, for før vi er færdige og der har været plads til spørgsmål og personlige introduktioner, så er der pludseligt gået et par timer.

Vi får vi grinet og hyggesnakket og det føles som om alle mærker, at vi har en rigtig dejlig gruppe med en vidunderlig energi og hjælpsomhed overfor hinanden. Det skal nok blive et godt eventyr, for vi er nærmest allerede på vej.

Fra vores egen side tænker vi også. Hvor er det sejt, at de her mennesker hver især valgte at tage med på en rejse som to andre mennesker fra Nordjylland bestemte sig for at skabe. På trods af, at vi har arbejdet konstant siden vi tænkte tanken første gang, så føles det som om, at alt lykkes fordi vi gør det sammen. Uden eventyrlige mennesker er der ingen rejse.

Men først skal vi afsted en tidlig, mørk morgen mod en færge til Afrika

Næste morgen vender lidt spænding og usikkerhed tilbage i nogle af os. Der er mørkt udenfor, da vi vågner til alarmen i hver vores autocampere. Mørket synes at gøre morgenen en anelse mindre inviterende og i stedet lidt mere utryg. Nogle spændte tanker melder sig igen. Når vi mon færgen? Hvordan ser færgen til Marokko egentligt ud og er den okay? Kommer vi godt af sted?

Lidt Praktisk Viden

Der går mange færger til Marokko fra Spanien og man kan sejle fra flere af de spanske kystbyer. Her kan man ankomme til Ceuta, Tangier og Tanger Med på det afrikanske kontinent.

Der er stor forskel med hensyn til, hvor praktisk, tidskrævende og enkel proceduren er ved tolden i Marokko alt efter hvilken havneby man ankommer til. Derfor har vi altid den samme destination, selvom det er den dyreste, hvilket er Tanger Med.

Vi har rejst til Marokko med autocamper mange gange i løbet af de sidste 5 år. Færgepriserne er steget med omkring 200 procent i den periode, især som resultat af den seneste energi krise. Man skal derfor forberede sig for en lidt dyr færgebillet med autocamper. Det koster mere at sejle 1 1/2 time til Marokko, end det gør at sejle 22 timer fra Spanien til Italien.

Måske en eller to endda har en hurtig tanke, der inde i hovedet frembuser, hvad har jeg nu rodet mig ud i? 

Men vi er heldigvis ikke langt fra færgen på vores camping og ruller stille af sted – næsten alene – på den spanske hovedvej ned mod havnen.

Alle kommer godt frem til havneterminalen og det hele glider i et behageligt tempo og der går ikke lang tid før vi parkerer på færgedækket, slukker for vores europæiske mobildata og tænker et sidste farvel til det fastland vi normalt er vant til at færdes i. 

De første skridt i Marokko er herlige (ironi kan forekomme). Grænsekontrollen har fået en ny gigantisk scanning maskine til scanning af køretøjer. Den vil de gerne afprøve på alle køretøjer, der er ankommet med færgen fra Spanien. Der står endda franske og marokkanske jakkesæt, der nikker godkendende til hinanden, mens de vurderer den nye millioninvestering.

For vores vedkommende kan den langsommelige scanningsprocedure oversættes til, at vi alle i gruppen “har god tid til at kigge på havneområdet”.

Måske er det hele en god påmindelse om, at vi ikke altid behøver at have travlt

Der er altid to sider af en sag. Også her på havnen i Marokko. Scannings køen er en mulighed for, allerede nu at komme ned i gear. Selvom nogle, måske også synes, at det er en spøjs påmindelse om, at vi nu er kommet til Afrika. Heldigvis har vi tid i programmet til forsinkelser og kommer pludseligt hurtigere igennem, som om der havde været en prop i flaskehalsen, der hoppede ud.

Vi får som det næste vekslet penge og får også data på mobilerne igen, så vi kan sende beskeder hele vejen op til gode, gamle Danmark og alle andre verdensdele vi har brug for at kontakte. For ikke at nævne den vigtige kontakt til hinanden på turen og GPS til de ruter vi om et øjeblik er på vej ud på. 

Mette fra vores gruppe skriver senere på facebook: Så er vi nået til Marokko 🤗 Det har været en hektisk dag…. Uha, det var mørkt og lidt uhyggeligt men vi var heldigvis en flok campere, der fulgtes. Jøsses et cirkus med tjek mig her og der x gange, både før og efter sejlturen på 1,5 time. Annemette og Kim var super behjælpelige med simkort og penge veksling. Det var alletiders!

Nu begynder vi for første gang rigtigt vores rejse i Marokko. Hvor er det utroligt, at vi sidder i vores autocampere og begynder at rulle op over bakketoppe ud mod middelhavskysten og ned gennem et land et sted i Nordafrika.

Vores første dag er virkelig igang nu og indtrykkene langs vejene er som filmklip, der sendes ind på vores nethinde med alskens fortællinger fra et hverdagsliv i en anden verden. 

Vi er ved vejs ende for dagen, som startede tidligt på et helt andet kontinent

Senere på eftermiddagen ankommer vi til vores første campingplads, som ligger i kanten af lille, fantastiske Chefchaouen. En landsby i dalen ved Rifbjergene, som også er kendt som Den Blå By på grund af de farvestrålende tyrkisblå nuancer den hyggelige medina er farvet i.

Man får nogle steder en fornemmelse af, at man er en fisk i et akvarie, når man går gennem visse passager. 

Freelifer-autocamper-rejser-pa-tur-i-Chefchaouen
Det er overraskende, så mange blå farvenuancer den lille landsby er badet i. Her en lille del af vores Freelifer flok – vi svømmer nærmest som fisk gennem gaderne

Vi ved, at vores Freelifer eventyrer har fortjent noget helt specielt ved ankomst i Marokko. Hvor er det sejt de tog med! Nu står vi her, på kanten af den berømte Blå By i Nordafrika og undrer os over, hvordan var det lige, at det skete? 

Det må fejres. Så der skænkes forskellige Marokkanske rødvin op, mens vi forsøger at fastholde alles koncentration i gruppen (eventyrer er ikke altid nemme at styre). Kattehviskeren, Kurt, har haft gang i at lege med campingens kat, hvor den ligger og hviler på hans ryg, nogle har været stukket af til restauranten på campingpladsen, mens et par stykker lige skulle ud og finde udsigten over Chefchaouen.

Vi er netop ankommet og allerede kan vi skrive mange fortællinger ned i vores rejsedagbøger. Heldigvis også en note om, at vi faktisk ret nemt får samling på gruppen og kan starte vores lille marokkanske vinsmagning.

Vi er landet på en campingplads i Nordafrika og smager på marokkanske vine

På trods af, at Marokko er et muslimsk land, så laves der fremragende vine, bliver vi enige om. Vi er lidt trætte, men ovenpå. Vi skåler og hører ind til hinandens dag.

Vi, som turledere, fortæller også kort om, hvad vi har af planer for de eventyrlige Freelifere næste formiddag – alt er booket og klart, men alle er hver dag frie til at vælge til og fra efter eget ønske. Alle vælger dog denne gang til, for nu skal der opleves!

Det hjælper måske også lidt, at vi kan sove længe før vi bliver hentet af taxaerne klokken 10 næste dag, som kører os ud i de smukke Rifbjerge. Her kan vi nemlig strække ben for en kort, lille stund, mens vi kigger på smukke vandfald. Dem, der har lyst, kan endda sidde og få en kop kaffe i nærheden af vandfaldene. Det er en hygge formiddag på helt egne præmisser.

Danske autocampister møder deres første udfordring i Rifbjergene og alle klarer ærterne

Selvom det er muligt at gå rundt om den interimistiske bro vi kommer til ved vandfaldene, så viser det sig, at det er en sjov udfordring alle har lyst til at prøve og vi giver os i kast med at besejre den finurlige lille bro. Selv hundene kan ikke vente med at traske hen over de forskudte brædder over floden og ved fælles hjælp klarer vi os over, uden uheld og en sjov oplevelse rigere. Makakaberne gemte sig desværre denne dag, men heldigvis fik vi mulighed for at se dem senere på turen.

Om aftenen ender vi med at hygge over tagine og andre marokkanske retter på en yderst venlig og dejlig restaurant i Chefchaouen – efter, at vi har dansker-erobret den stakkels lille medina i den blå by. Alle smiler dog og anser åbenbart ikke vikingetogtet for at være særligt truende. Det er vi heller ikke, for vi kommer med godt humør og har kun øje for at erobre de tagine-lækkerier, der venter os.  

Tagine er Marokkos nationalspise, oftest anrettet meget dekorativt og med mulighed for mange forskellige ingredienser og krydderier.

Marokko når da også at blive omkring 7-8 tagine lerfade fattigere før vores rejse er færdig, da hovedparten af de eventyrlige Freelifere blev ret vilde med denne ret og anskaffede sig lerfade til autocamperens gasblus og gik i gang med at kokkerere tagine, mens vi stadig befandt os på campingpladserne i Marokko. 

Vi har 2800 kilometer foran os og vi kører sammen, men er frie til at vælge eget tempo

Landskabet vi kører gennem her i den nordlige del af Marokko er meget specielt. Bjergrigt og frodigt. Der, hvor terrænet er fladt, er markerne fulde af afgrøder og alt er meget grønt i det tidlige forår.

De fleste, der besøger landet, forventer noget helt andet, når man gør sig tanker om Marokko, hvilket er en af de ting, der gør landet så fantastisk. Det overrasker altid, når man endelig befinder sig midt i eventyret!

Når vi kører langs vejene er det ikke i én lang karavane. Vi oplever derfor noget forskelligt og har vores egen personlige rejse i fællesskabet. De fleste af vores infomøder bliver derfor krydret med unikke øjeblikke fra dagen af dem, som har lyst til at fortælle om dem

Rundrejsen er tilrettelagt, så man kan skabe sin egen rejse, ud fra de daglige rammer og den praktiske information, der er detaljeret i rejsebogen. Det at være sammen om noget og stadig have plads til at være selvstændig, lægger vi meget vægt på. Og snart indser vi, at lige meget hvad vi alle gør hver især – så ender dagen altid beriget med oplevelser på kontoen.

Selv autocamper campingpladserne i Marokko er noget for sig selv

Vi rammer den ene campingplads efter den anden. Vi har nogle gange én overnatning, andre gange, to, tre eller fire dage på samme camping – alt efter hvilke oplevelser, der er omkring i området. Alle pladserne er forskellige og alle fortæller deres egen historie, om hvor langt campingejeren er kommet med udviklingen af at skabe et hyggeligt og funktionelt sted for autocampere, der kommer gennem landet.

Ja, selv campingpladserne byder på forskellige oplevelser.

Mette opdaterer lidt på facebook på en fantastisk måde: Herlig camperplads. Midt i en oase med daddelpalmer og en meget dygtig og kreativ ejer, der forstår, hvordan man udvikler en forretning. Det kniber dog lidt med at få toiletbrættet til at hænge fast på toilettet 😂 Te og kager, musik optræden og rundvisning i plantagen. Fælles langbord om aftenen. Herlig dag ❤️

Freelifer-spotter-pafugl-pa-campingpladsen
Det sker, at der er påfugle, der går rundt på nogle af de campingpladser vi besøger. Der er altid små finurlige overraskelser i vente

Selvom vi i teorien kan få strøm på alle campingpladserne, er det ikke alle steder, at det rækker til 14 autocampere i praksis. Nogle få gange befinder vi os på campingpladser, hvor det er hårdt for campingens elsystem. Her er der nogle autocampere, der er mere heldige end andre med at strømmen rækker hele natten.

Vores nye danske rejsekammerater på autocamper rundrejsen i Marokko lærer også hurtigt at anskue og vurdere, hvilke brusere der virker bedst – hvor der kommer godt med vand ud og hvor man også kan få varmt vand. Og, at det aldrig er en god ide, at få alt tøjet af, før man har tjekket om bruseren kan forsørge sig med et bad.

Vi er hurtige til at smide en kommentar til hinanden, når vi ser en anden på vej i bad om at “bruser nummer to til højre er god” helt uden at vi tænker over, at det nu er vores “nye normal”.

På et tidspunkt sidder nogle udenfor i solen. Jeg (Annemette) overhører pludselig Lone informere de andre om, at “æslet har været her i dag”. Igen, noget ingen af os studser over, som nu er blevet normalen. For på denne campingplads er der et æsel, der trækker en grøntsagsvogn med dagens frugt og grønt vi kan købe. Lidt lige som en hjemmeisbil, bare en smule mere langsom, nuttet og dielselfri

Kurs mod fjerne kyster – kan også lade sig gøre fra en autocamper

Vi har allerede oplevet meget på vores fælles autocamper rundrejse i noget vi nu er enige om er et utroligt overraskende, venligt og helt fantastisk land. Foran os har vi stadig mange eventyr i vente, der på hver sin måde slår benene væk under os. Men lige nu og her, er vi på vej mod en af Marokkos fire kongebyer og Saharas Ørken.

Alle oplevelser er lige uden for vinduet

Vi er måske nogle småtossede Freelifere, der har taget springet ud i andre horisonter. Men vi har det godt og i morgen er der lovning om nye overraskelser på vores autocamper rundrejse i Marokko sammen.

Skrevet af Annemette Kruse og Kim Gieseler med indslag fra Mette Lykke Andersen
Tak for lån af fotos fra alle Freelifere


Fortsæt med at læse Rejsefortælling fra Marokko Autocamper Rundrejse – her er del 2
Du kan finde ud af mere om vores skønne autocamper rejser lige her

DEL MED DINE VENNER HER

2 kommentarer til “Rejsefortælling fra vores Marokko Autocamper Rundrejse (Del 1)”

  1. Camperturen til Marocco med Freelifer, Annemette og Kim , er ikke færdig med at bundfælde sig, når jeg læser denne første del, tænker jeg tilbage på den blå by ChefChouen som gjorde et stort indtryk på mig. Den første morgen vi vågnede der var stadig mørkt, men denne smukke blå blå Ultramarinfarve ind til toiletterne som jeg måtte besøge, …………A menneske og kold brus det er lige det jeg trængte, …. Ind i den brusekabine der var lys i, men øv der var ingen håndtag til bruseren, …….tøj på , …..ind i næste, der var ingen lys, men pyt den kolde bruser fryder mig. Jeg lærte hurtigt det var en udfordring at bade. Kun positive oplevelser. 1000 hilsner Jane

    1. Tusind tak Jane <3 Det er så stærke farver, der findes i Chefchaouen. Elsker din beskrivelse. haha også med det ikke-eksisterende og derefter kolde bad. Jeg stod for nogle år siden på denne camping i mit håndklæde, efter at have afprøvet alle brusere minus vand. Skulle lige have fundet den der uden lys med koldt vand du fandt frem til 😀 1000 hilsner tilbage. I var fantastiske <3

Der er lukket for kommentarer.

error: