På vores 28 dages Freelifer rundrejse i Marokko i foråret 2024 fik Niels-Jørgen og Marianne nogle opskrifter med hjem fra en marokkansk kokkeskole, hvor man lærer – helt fra bunden – at lave nogle lækre traditionelle opskrifter. Det deler vi med jer i denne artikel. Velbekomme 🙂

Vi har før fortalt om Niels-Jørgen Juul Jensen og Marianne Dysteds intitiativ til at besøge en non-profit kokkeskole med mange af os, som var på Freelifer fællesrejse sammen i foråret 2024. Det var en skøn oplevelse ud af mange og vi har fået tilsendt opskrifter fra Niels-Jørgen og Marianne, som de har fået direkte fra kokkeskolen.

De 6 forskellige, lokale marokkanske opskrifter, deler vi her – så du kan lave nogle smagfulde og helt traditionelle marokkanske retter og nyde dem med gusto.

Forberedelsestid : 45 minutter
Tilberedningstid : 1 1/2 time
Severing : 2 til 5 personer

Hovedingredienser du skal bruge til marokkansk oksekød tagine med mandler og svesker

2 stykker topbladsbøf gerne med lidt knogler og fedt
1/2 teskefuld sort peberpulver
2 teskefulde ingefærpulver
2 teskefulde gurkemeje
3 teskefulde finthakket persille og koriander blanding
1/2 teskefuld kanelpulver
4 mellemstore kanelstænger (4-6 små stykker)
knivspids safran
4 spiseskefulde olivenolie
4 spiseskefulde vegetabilsk olie

Ingredienser til forberedelse af mandler og svesker

8 svesker
½ teskefuld kanel pulver
4 kanelstænger
4 spiseskefulde sukker
½ kop mandler
2 teskefulde sesamfrø

Hvordan du tilbereder Oksekød Tagine med Mandler og Svesker

  1. Fordel hakkede løg jævnt i taginen eller støbejernsgryde, kasserolle (eller lignende)
  2. Læg oksekødstykker ovenpå løgene
  3. Drys alle ingredienser fra hovedingredienserne på
  4. Fordel olivenolien over ingredienserne
  5. Sæt på lav varme over blus i 1 1/2 time
  6. I en lille gryde: læg sveskerne i og dæk dem med koldt vand
  7. Tilføj kanelpulver og kanelstænger rundt om oksekødet og kog i 15 minutter mere
  8. Tilsæt sukker til sveskerne bland det i. Kog i 15 minutter
  9. Når blandingen bliver sirupsagtig: læg sveskerne til side på en tallerken
  10. Kog mandlerne med en kop kold vand i 10 minuntter
  11. Skræl mandlerne og steg i vegetabilsk olie i 10 minutter
  12. Inden servering fordeles sveskerne og mandlerne over oksekødet i retten
  13. Drys sesamfrø ovenpå til sidst

God fornøjelse!

Forberedelsestid : 30 minutter
Tilberedningstid : 1 1/4 time
Severing : 2 til 5 personer

2. Marokkansk mad opskrift Tagine med kylling og sylted citron

Hovedingredienser du skal bruge til marokkansk kylling tagine med syltet citron

½ tsk sort peber
2 tsk ingefær pulver
2 tsk gurkemeje pulver
4 fed hvidløg, hakket
3 spsk finthakket persille og korianderblanding
1 knivspids safran
1/2 syltet citronpulp
Saft presset fra 1/2 citron
1/2 kop vand til at blande ingredienserne
1 mellemstort løg, finthakket
1 kyllingebryst
1 kyllingelår
4 spsk olivenolie
4 spsk vegetabilsk olie
1 håndfuld oliven
1/4 syltet citronskal, skåret i tynde skiver

Hvordan du tilbereder Kylling Tagine med Syltet Citron

  1. Kom alle krydderier i røreskålen
  2. Tilsæt citronsaft og lav en krydderi dej
  3. Tilsæt vand til dejen lidt efter lidt indtil den er nem at arbejde med
  4. Stik kyllingebryst og læg alle kyllinge dele i krydderi dejen, så kødet marineres
  5. Fordel det finthakkede løg i taginen
  6. Læg kyllingerne ovenpå løgene
  7. Hæld resten af ​​krydderiblandingen over kødet
  8. Dæk taginen til og sæt den på lav varme i 1 1/2 time (45 minutter på et komfur).
  9. Tilsæt olien til taginen, når løgene er brunede
  10. Efter 10 minutter: fyld vand i taginen indtil låg-linien
  11. Tjek med jævne mellemrum for at tilføje mere vand
  12. 10 minutter før tilberedningen, så tilføjer du oliven og citronskal til taginen ovenpå kyllingen

God fornøjelse!

Forberedelsestid : 1 time
Tilberedningstid : 45 minutter
Severing : 2 til 3 personer

Hovedingredienser du skal bruge til marokkansk Vegetarisk Tagine

1 tsk salt
1/2 tsk sort peber
2 tsk ingefærpulver
3 tsk finthakket persille og korianderblanding
4 fed hvidløg, hakket
2 tsk sød paprika
1,5 tsk spidskommen
4 tsk olivenolie
4 tsk vegetabilsk olie
2 tsk gurkemeje
2 mellemstore kartofler, skrællet og skåret i kvarte på langs
2 gulerødder, skrællet og skåret på langs
2 majroer, skrællet og skåret i fjerdedele på langs
1 lille zucchini skåret i halve på langs
2 små auberginer, skåret i fjerdedele på langs
I tomat, skrællet og skåret i 4 cirkler på langs

Hvordan du tilbereder marokkansk Vegetar Tagine

  1. Fordel løg jævnt i bunden af ​​taginen
  2. Bland alle krydderier og krydderurter med lidt vand
  3. Mariner alle grøntsager med krydderiblanding
  4. Læg grøntsager symmetrisk ovenpå løgene
  5. Læg tomater i skiver oven på grøntsager
  6. Hæld resten af ​​krydderiblandingen i
  7. Tilsæt olie på grøntsagerne
  8. Sæt på lav varme i 45 minutter – 1 time

God fornøjelse!

Forberedelsestid : 1 1/2 time
Tilberedningstid : –
Severing : 2

Hovedingredienser du skal bruge til marokkansk Couscous med grøntsager

1 løg, finthakket
1 tomat, hakket
1/2 tsk peber
2 tsk ingefærpulver
2 tsk gurkemeje
1 tsk salt
2 spsk solsikkeolie
2 spsk olivenolie
2 gulerødder, skrællet og skåret i halve på længden
2 majroer, skrællet og skåret i halve på længden
1 bundt koriander
1/2 kop kogte kikærter
2 zucchini skåret i halve på længden
2 auberginer skåret i fjerdele på langs
2 finskårne eller revne tomater

Hvordan du tilbereder Couscous med Grøntsager (1)

  1. I en stor gryde. tilsæt løg, olier, hakket tomat og krydderier ved middel varme
  2. Efter 10 minutter tilsættes en kop vand
  3. Efter 20 minutter tilsættes majroer, gulerødder og koriander
  4. Efter yderligere 30 minutter tilsættes kikærter. zucchini. aubergine, revne tomater og nok vand til at dække det hele
  5. Lad ingredienserne koge indtil grøntsagerne er bløde

Hvordan du tilbereder Couscous med Grøntsager (2)

6. Bland 4 spsk olivenolie i de ukogte couscous

7. Kom couscous i dampkoger og læg dem ovenpå de tilberedte grøntsager.

8. Efter 20 minutter, tag couscous ud af gryden og tilsæt en kop vand til dem

9. Gnid vandet i couscous for at adskille kornene. Og kom så de rensede couscous tilbage i gryden

10. Efter yderligere 30 minutter tages couscous ud og tilføjes 1 mere kop vand, 1 spsk olie og 1 tsk salt

11. Gentag punkt 9 med adskillelsesprocessen og kom så igen de rensede couscous tilbage i gryden

12. Anret couscous på serveringsfadet

13. Hæld tre spiseskefulde madlavningssauce over couscous

14. Læg grøntsager symmetrisk ovenpå couscousen

15. Hæld den resterende sauce og kikærte / tomatblanding over retten

God fornøjelse!

Forberedelsestid : 1 1/2 time
Tilberedningstid : –
Severing : 2 personer

Hovedingredienser du skal bruge til marokkansk Couscous med Kød og Grøntsager

1 løg, hakket
1 tomat, hakket
1/2 tsk peber
2 tsk malet ingefær
2 tsk gurkemeje
1 tsk salt
2 spsk solsikkeolie
2 spsk olivenolie
2 gulerødder, skrællet og skåret i halve på langs
2 majroer, skrællet og skåret i halve på langs
1 bundt koriander
1/2 kop kogte kikærter
2 zucchinier, skåret i halve på langs
2 auberginer skåret i fjerdedele på langs
2 tomater, revet
2 stykker kød (enten kylling eller lam eller oksekød)
Couscous:
2 kopper couscous
Olivenolie
Vand
1 tsk salt

Hvordan du tilbereder Couscous med Kød og Grøntsager (1)

  1. I en stor gryde tilsættes løg, olier, hakket tomat, krydderier og kød. Kog ved middel varme
  2. Efter 10 minutter tilsættes en kop vand
  3. Efter 20 minutter tilsættes majroer, gulerødder og koriander til løgene
  4. Efter yderligere 30 minutter tilsættes kikærter, zucchini. aubergine, revet tomater og nok vand til at dække det hele
  5. Lad koge indtil grøntsagerne er bløde

Hvordan du tilbereder Couscous med Kød og Grøntsager (2)

6. Bland 4 spsk olivenolie i de ukogte couscous

7. Kom couscous i gryden ovenpå de tilberedte grøntsager og kød

8. Efter 20 minutter, tag couscous ud af gryden og tilsæt en kop vand. Gnid couscous med vand for at adskille kornene. Put dem derefter tilbage i gryden

9. Efter yderligere 30 minutter tages couscous ud og tilføjes en mere kop vand, 1 spsk olie og tsk salt

10. Gentag adskillelsesprocessen og put derefter couscous tilbage i gryden

11. Efter yderligere 30 minutter tages couscous ud og rens dem grundigt igen

12. Anret derefter couscous på serveringsfadet

13. Hæld tre spiseskefulde madlavnings sauce over couscous

14. Læg grøntsager symmetrisk omkring kødet ovenpå
couscous.

15. Hæld den resterende sauce og kikærte / tomatblanding over retten.

God fornøjelse!

Forberedelsestid : 30 minutter
Tilberedningstid : 1 1/2 time
Severing : 2 til 3 personer

Denne ret kan også laves med svesker og mandler i stedet for abrikoser og valnødder

Hovedingredienser du skal bruge til marokkansk Lam Tagine med Abrikoser og Valnødder

2 stykker top blade kød bøffer, gerne med nogle knogler og fedt
1/2 teskefuld sort peber
2 teskefulde ingefær
2 teskefulde gurkemeje
3 teskefulde finthakket persille og koriander blanding
½ teskefuld kanel
4 mellemstore kanelstænger (4-6 små stykker)
1 knivspids safran
4 spiseskefulde olivenolie
4 spiseskefulde vegetabilsk olie
Mandler og svesker:
8 tørrede abrikoser
1/2 tsk kanel
4 kanelstænger
4 spiseskefulde sukker
½ kop valnødder

Hvordan du tilbereder Marokkansk Lam Tagine med Abrikoser og Valnødder

  1. Fordel de hakkede løg jævnt i taginen
  2. Læg lammebøfferne ovenpå løgene
  3. Drys alle krydderierne fra trin 1 og tilføj også olivenolien ovenpå
  4. Sæt på lav varme og kog 1 1/2 time
  5. I en lille gryde: læg abrikoserne og dæk dem med koldt vand
  6. Tilsæt kanel og kanelstænger, og kog derefter i 15 minutter
  7. Tilsæt sukker til abrikoserne og kog derefter igen 15 minutter
  8. Når blandingen bliver sirupsagtig sættes den til side
  9. Inden servering placeres abrikoserne omkring lam køddet i taginen
  10. Læg valnødderne enten ovenpå abrikoserne eller mix dem indeni abrikoserne

God fornøjelse

Smagen af Marokko findes i mange varianter. Landet er stort og har mange forskellige regioner med diverse traditioner og afgrøder. Nogle steder er maden krydret og tilberedt helt anderledes end blot få hundrede kilometer væk. Man kan på denne måde sige, at det er muligt at finde noget for enhver smag indenfor det marokkanske køkken.

Vi håber, at du kan lide opskrifterne vi har fået serveret til dig 🙂

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: