Hvordan købte vi vores camper og skabte et fuldtidsliv på hjul?

Jeg har fået en del henvendelser omkring, hvordan vi begge stoppede på vores arbejdspladser i en alder af 44 år og i de sidste knap 8 år har rejst på fuld tid i Europa, Asien og Afrika i vores camper. Hvad koster det, hvordan begyndte vi på dette liv, og hvordan fungerer det i praksis? Det er faktisk overraskende for mange, hvor billigt og nemt et liv det kan være. Her er vores personlige opskrift uden hurlumhej.

Forfatter : Annemette Kruse

Tidligt i året 2016 sad vi på vores sofa i vores lejlighed i Aalborg. Kim spurgte ud af det blå, om vi måske skulle tage orlov fra jobs et halvt år og køre rundt i Norge, hvor vi kunne vandre og undervandsjage. Uden at vide det, hørte jeg mig selv svare helt naturligt:

“Hvad hvis vi i stedet køber en autocamper og tager orlov i 1 år?” Han sagde ja med det samme.

Det er noget underligt noget nogle gange. Hvordan vi kan leve ét liv – og så pludseligt indenfor 3 sætninger kan man mærke, at et helt andet liv er det eneste rigtige at gøre? Vi gik fra fuldtidsansatte i Nordjylland til fuldtids autocamper liv rundt omkring i verden.

Vi har begge rejst og boet meget i andre lande – men en autocamper var der ingen af os, der nogensinde havde tænkt på. Hvordan det ville fungere, vidste vi ingenting om.

Her fortæller jeg trin for trin lidt om, hvordan det hele begyndte, hvordan vi gør det, hvad det koster, og hvorfor vi (snart 8 år senere) stadig lever i vores autocamper. Måske du kan bruge det i dit liv, det håber jeg 🙂

I Norge finder vi ofte mad i naturen og laver bål. Her er Kim på hindbær jagt
annemette arbejder uden wifi
De første år havde vi ikke internet i udlandet. Jeg har derfor arbejdet på mange forskellige “kontorer”. Her, mellem indgangen til en købmand og toilettet, hvor kunder gik forbi 🙂

Jeg meldte mig ind på Autocamper Gruppen på facebook. Der var mange gode svar at hente herinde fra folk, der var nybegyndere, som os, og andre, som havde kørt i camper nærmest siden de fik kørekort. Vi fandt også frem til nødvendige svar hos Dansk Autocamper Forening og flere andre skønne kilder. Der var heldigvis rig mulighed for at få alt muligt at vide om autocampere flere steder og Google blev også brugt i stort omfang.

I dag er vi stadig medlem af Autocamper Gruppen på facebook, både fra vores personlige facebook profiler og vores Freelifer profil. Derudover er vi blandt andet også med i gode grupper som Vanlife Danmark og Autocamper Gruppen Uden Brok . Der er mange steder at hente god information.

Jeg husker især et ældre herre-par, der kørte sammen, som var utroligt søde. Lars og Erling Andersen hed de, og vi korresponderede lidt på mail, hvor de blandt andet fortalte, at deres motto var:

1. Lej en autocamper først og se om du overhovedet kan lide at bo i et lille hus på hjul
Selv det mindste almindelige hus har ofte flere kvadratmeter end en autocamper. Så det er en god ide at leje en camper først og se, om det overhovedet passer til dit klaustrofobi niveau. Ups, dette tip endte vi med ikke at overholde selv – og det kunne lige så godt have vist sig, at vi efter kort tid ville have fundet ud af, at camperlivet slet ikke var, hvad vi ønskede os. Heldigvis var dette ikke en blindgyde vi endte i. Vi kan stadig ikke forestille os et andet hjem end vores lille hus på hjul. Dog kender vi til flere, der efter nogle uger har ønsket at skifte camper eller helt har valgt camper livet fra.

2. Tag ud til forhandlere i dit område, så du kan gå ind og ud af så mange campere og vans som muligt
Her mærker man efter. Er dette layout det, der passer til mig? Er denne model for lille? Er der nok vinduer og lys? Skal sengen gøres klar hver dag eller være en fast del jeg bare kan hoppe op i? Samtidigt med, at man lærer mere om det layout man har det bedst med at bo i, så får man svar på mange tekniske ting, som man er grøn i, fordi forhandlerne har en bunke af viden.

Indretning i autocamper betyder meget
Rengøringstid formindskes kraftigt i en camper. Det bliver til mange timer over et liv, som man kan bruge til andre skønne ting i stedet.
freelifer autocamper annemette og kim og camper
Vi fandt hurtigt ud af, at vores camper også skulle være vores hjem – selvom det var lille og selvom det var et køretøj

Listen af tips til førstegangskøbere er nærmest endeløs. Det skal vi nok prøve at skrive mere om senere. Det korte af det lange er, at vi nu var begyndt at komme til det punkt, hvor der også skulle kigges på budgettet.

Lars og Erling fortalte mig om muligheden for at købe en autocamper i Tyskland til lavere pris. Hvis man ikke har tænkt sig at køre i Danmark, men godt kan “nøjes med” resten af verden, så kan man nemt finde en billig pris her. Det var vores tanke, at vi gerne ville køre i udlandet, så det passede på flere måder godt til os.

Vi er ikke typen, der går helt ud til spidsen af en klippe kant for at få et foto. Men vi går gerne turen hele vejen derop for at få en fantastisk oplevelse. Og denne dag, var ikke første gang, at vi ikke kunne se noget som helst, på grund af skyer eller dis 😊

Selvom man ikke må køre i Danmark på tyske plader, så må man gerne køre transit gennem Danmark. Når vi kører transit sender vi en online blanket via borgerservice, og senere får vi svar med grønt lys. Den dato vi udfylder på blanketten – og får accept til – der har vi 24 timer til at køre transit direkte fra eksempelvis Tyskland til Norge igennem Danmark.

Her er linket til info om transit og borgerservice og blanketten (21.072), som du udfylder i god til inden du skal køre transit.

Med hensyn til tyske plader kan man tilføje mange ting – nogle finder vist ud af at have en adresse i Tyskland, og derved have tilladelse til at køre autocamperen i Danmark, og andre omregistrerer camperen til danske plader.

Vi har adresse i Danmark og kører derfor kun i andre lande (eller transit gennem Danmark), selvom vi også synes det kunne være skønt at rulle rundt i Danmark. Både for at besøge venner og familie på en nemmere måde, men også fordi vi har et smukt land, hvor man kan finde unikke oplevelser. Måske vi en dag får den omregistreret til danske plader, men det ved vi ikke endnu.

Mens jeg søgte oplysninger om gas, vand, solpaneler med mere til autocampere, så søgte Kim efter en autocamper, der kunne være vores drømmehjem. Den del alene kan være tidskrævende og det hjalp os begge meget, at vi havde besøgt forhandlere og mærket efter, hvad der passede til os.

Vi skulle finde en camper der passede lige til vores behov
Vi har altid fricamperet, fordi vi ofte elsker at være tæt ved havet og naturen. Denne dag fotoet er taget har vi undervandsjaget i strømmen i en fjord i Norge og er nu ved at tørre fisk til grill-røgning. Det man skaffer i naturen smager altid bedst (selvom vi også nogle gange kan komme til at stoppe ved McDonalds 😊)

Oprindeligt ville vi gerne have noget i en “van” størrelse, måske omkring 6 meter.

Men vi vidste, at vi ville sælge vores ejendele og bo i vores “hjem på hjul” på fuldtid. Der ville ikke være en lejlighed eller hus, vi kunne “trække os tilbage til” med mellemrum.

Samtidigt ville vi gerne kunne putte MTB og landevejscykler, undervandsjagt + fridykker grej i vores mobile kassehus. Af praktiske grunde søgte vi derfor efter en camper med en større garage, hvor alt grej kunne puttes ind i. Det betød, at længden på vores camper, der passede til vores behov, landede på 7 meter i stedet. Stadig en praktisk størrelse, bare med lidt mere rummelighed til det liv vi ønskede os.

Nogle gange har vi spist fisk til morgen, middag og aften. Lige her, lavede vi en sten-ovn på stranden og lavede frisk fanget laks over ilden. Det smagte så godt!
freelifer annemette fanger et foto
Bag scenen, ser ting nogle gange lidt anderledes ud og er de ting mange ofte ikke får at se. Men det er stadig et dejligt sted at være.

Vi tog til Flensborg for at kigge på en Sunliving autocamper, som Kim havde fundet på nettet. Alt dette var på mange måder stadig nyt for os og der var mange ting vi følte vi manglede svar på. Forhandleren var et udlejningsfirma, som købte autocampere med det formål at leje dem ud i et par år og derefter sælge dem. Nu, hvor garantien ikke var tilgængelig mere.

Vi har altid haft det lidt sådan, at “udlejningsbiler” skal man passe ekstra på med. Når folk ikke ejer det de bruger, kan det også nogle gange blive misbrugt. Så vi var ikke helt sikre, men ville heller ikke gå glip af chancen.

Vi mødtes med forhandleren og kom ud og kiggede på autocamperen, som vi indtil da kun havde fået lidt informationer om fra internettet.

Det øjeblik vi kom ind i Camper føltes det helt rigtigt.

Vi har aldrig kunne finde på et navn for den autocamper vi så denne dag – og nu har haft i 8 år. Han (det er en han 😊) hedder bare “Camper”.

Dengang, som føles som lang tid siden nu, åbnede vi døren – Camper føltes rummelig, praktisk og lys. Uden, at vi sagde noget højt, så kunne vi mærke på hinanden, at det her var et perfekt match for os. Nu håbede vi bare på, at alt det tekniske også var i orden.

Ved den tyske forhandler gennemgik vi autocamperen omkring:

  • Hvilken motor er der i og hvad kan den
  • Hvordan sætter man gasflasken til
  • Hvilke skader og reparationer havde den haft
  • Alle de basale ting og tid til spørgsmål også

Her prøvekørte vi også camperen i en times tid. Derefter kiggede vi på prisen og eventuelle fejl og mangler den havde haft, hvor de viste os alle bilens dokumenter, som vi senere fik med i forbindelse med handlen. Den havde allerede på det tidspunkt fået en skade repareret via forhandlerens mekaniker, fordi nogle udlejere var kørt mod en tyk gren. Det fik vi også papirer på.

Der gik ikke mange timer før vi følte, at vi havde fundet vores Camper.

1. Vi har kørt af mange jord, sand, grus og asfalt veje, over bjerge, langs kyster, ud i ørkener. Nogle gange er det godt at spørge lokale om vej
2. Her måtte vi dog stå af og gå, da der kom en sten tunnel, hvor vi var for høje.
3. Fricampering giver altid smukke udsigter. Her i Kappadokien.

Som sagt, findes der flere steder, hvor danske autocampister kan købe tyske vans og campere. Vi købte hos et firma, som hedder IMC i Flensborg. Her er et par eksempler på tyske firmaer, som sælger til danske autocampister, blandt andet IMC og Harrislee.

Herefter bestemte vi os ret hurtigt for at købe vores Sunliving Lido M46 SP. Vi fik stillet nogle spørgsmål via mail efterfølgende, som vi fik svar på. Aftalen kom på plads og prisen på kun 250.000 danske kroner, var langt under prisen for alle de andre vi havde kigget på – og Camper var kun 2 år gammel!

Herudover betaler vi cirka 10.000 danske kroner om året i samlet beløb for forsikring, vægtafgift og administrationsomkostninger til IMC.

Det var en underlig fornemmelse, da vi en sen eftermiddag klikkede på en knap på vores computer, hvor vi overførte 125.000 kroner fra hver vores opsparinger. Nu tog vi skridtet. Vi sad på samme sofa, hvorfra vi et par måneder tidligere pludseligt havde vores 3-sætninger-samtale og havde bestemt os for, at autocamper livet skulle være vores nye liv. Jeg tror vi havde skænket vin op, men kan mest huske, at vi high-fivede og var både forundret og ret ekstatiske.

Vi har aldrig følt os utrygge ved at parkere langt ude i ingenting. Vi har virkelig mødt mange smukke oplevelser som et resultat af det.

Vi kunne næsten ikke vente. Vi havde fået megen viden og samtidigt var der meget vi stadig ikke vidste. Og det var helt okay. Læring ville komme lige så stille hen ad vejen.

Men nu, hvor camper eventyret snart var på vej, så havde vi også brug for at afvikle vores hidtidige liv.

Vi fik hurtigt solgt sofa, bil, seng, og alt muligt andet. Vi gav også nogle ting til venner, genbrugsbutikker og velgørenhed. Indenfor et par måneder havde vi fået tømt og rengjort lejligheden, og Kim havde allerede fundet en langtidslejer til lejligheden, som glædede sig til at flytte ind.

De ting vi tænkte vi kunne bruge i vores camper, sorterede vi løbende fra og fik vi puttet til side eller i papkasser. Det var eksempelvis 4 tallerkener, lidt bestik, udvalgt tøj, lidt bøger, undervandsgrej, cykler og mange andre ting som vi syntes passede ind i vores nye liv på en praktisk måde.

Vores indflytningskasser til vores nye hus på hjul stod stablet op et par måneder på et værelse hos en bekendt, mens vi ventede på overtagelsen. Vi boede selv rundt omkring ved familie, indtil dagen kom, hvor vi kunne flytte ind i vores nye hjem på hjul.

1. Alt var solgt og nu var det tid til at putte de ting vi havde udvalgt ind i en trailer og køre til Tyskland og proppe dem ind i vores nye hjem på hjul.
2. Vi ramte Tyskland tidlig eftermiddag, læssede af, og var indenfor en time klar til at køre afsted i vores fuldtids camper liv

Claus, en skøn ven vi har, kørte os ned mod Flensborg med vores lejede Silvan trailer, der indeholdte papkasser, fridykker grej, cykler med mere. Her læssede vi det hele af og proppede kasser og diverse ejendele ind i Camper. Det tog nok en times tid, og så krammede vi farvel, satte os ind og begyndte vores rejseliv.

Ud i det blå, med papkasser på

Det var allerede hen på eftermiddagen og vi ville gerne afsted samme dag, så intet blev pakket ud før vi kørte. Papkasser stod på gulv, sofa og seng. I løbet af den næste uges tid, pakkede vi løbende ud, mens vi kørte gennem Tyskland og Frankrig og Spanien – ud på, hvad der føltes en smule som et eventyr man ikke kunne tro på var virkelighed.

1. I dag ser det anderledes ud, men dengang kom vores glas, tallerkener og smørrebrøds spækbræt ind sådan her.
2. Den store skuffe lige under gasblussene er i dag til løg, hvidløg, olie, blender, krydderier – så det hele er lige ved hånden. Nå ja, og nutellaen har også stadig plads der.

Vi havde bestemt os for at køre så langt mod syd i Spanien som vi kunne komme og havde ingen retning ud over dette.

Allerede den første dag fik vi en ordentlig revne i ruden efter et stenslag

Vi fandt ingen reparatør i området og puttede tape på begge sider af forruden og kørte videre. Vi fandt også ud af, at bodelsbatteriet var dødt. Så de først 3 måneder i vores fricamperingsliv lærte vi at leve for slukkede lys og gå tidligt i seng.

Den første dags parkering et sted længere nede i Tyskland husker vi stadig – vi nåede frem til en sø, hvor vi holdte for natten. I søen var der en and med lange ben, som vi aldrig havde set før. Alle de andre ænder var normale størrelser, undtagen Fætter Højben.

Siden da, har vi haft utallige eventyr af uforglemmelig art. Men den lille and med de høje ben, var vores første lille rejse forundring. Sådan er der heldigvis så mange ting, der betyder noget, selv når det kan virke småt i fortællingen.

Da vi nåede Spanien fik vi de sidste ting på plads i Camper. Samtidigt fandt vi ud af, at rigtig mange mennesker fricamperede, selvom det ikke var så typisk for mange danskere endnu.

Dengang havde vi ikke internet i udlandet og vi havde blot sat en prik på det sydligste sted vi kunne finde i Spanien på et rigtigt kort. Det endte med, at vi de sidste par kilometer kørte op af en bjergvej lavet af grus og jord med ingen plads til modkørende, med undtagelse af få steder.

Der havde fornyligt været jordskred på bjergvejen vi kørte på

Det skilt, som fortalte om jordskredet kom først et stykke oppe af vejen, på et tidspunkt, hvor man ikke længere kunne bestemme sig for at vende om, da der ingen plads var til det. Vi fik sneglet os op og vores Camper kæmpede bravt, for til sidst at blive belønnet med kæmpe udsigt til den spanske kyst langt nedenfor os. Her sov vi for natten under stjernene og følte os taknemmelige ud over alle grænser – en følelse vi stadig mærker dagligt i det liv vi lever.

I starten vidste vi ikke, hvad vi søgte. Kun, at vi gerne ville ud på små veje, afsidiges steder, og gerne ville være ved havet og bjergene. Havet, for at være i vandet, og bjergene, for at vandre. Samtidigt er det altid en god ting at køre efter temperaturen.

Vinteren fungerer bedre i sydlige lande og sommeren fungerer bedre i nordlige lande, for os. For, ud over strøm, sparede vi også meget på varme (så vi ikke skulle fylde gas på så tit).

Stole og bord ud et afsides sted, morgenmad – og Mountain Bikes er klar til at udforske området.

Vi satte senere solpaneler på

Vi købte 100W solpanel, ledninger, installationskit og 10A MPPT fra VivaEnergi. Et samlet sæt de havde til autocampere. Det kostede cirka 2700 kroner, fordi vi installerede det selv med hjælp fra min søde far.

Selvom vi altid har levet nogenlunde sparsommeligt, uden at tænke på det, så var vores liv nu blevet drastisk billigere. Endnu engang havde jeg fået kyndig hjælp fra facebook på Autocamper Gruppen, hvor Arne (kan ikke længere huske efternavn), gav nogle fantastiske og detaljerede råd. Denne gang med hensyn til solpanel indstallering. Det var guld værd for os.

1.Jeg borede hul gennem vores autocamper tag og det var en ret underlig fornemmelse, hvor man helst ikke ville bore det forkerte sted
2. Vi laver måske en “hvordan vi satte solpaneler på vores camper” artikel på et tidspunkt. Det var faktisk ikke så svært, bare man lige havde fået de rigtige info

Vi trives ved at søge oplevelser på lavt budget, som vi faktisk selv føler er et luksus liv.

Det – at man bruger mindre, og derved kan leve et liv, hvor man “skal tjene mindre”, det er så stor en frihed at få. Ikke at løbe efter indkomst hele tiden, gør, at vi kan træde en smule mere ud af hamsterhjulet.

Med de nye solpaneler, fik vi via en lille investering en stor besparelse.

Nu så vores økonomiske verden sådan ud:

Strøm = 0 kroner (på grund af solpaneler)
Vand = 0 kroner (der er næsten ingen steder i verden, hvor vi ikke kan fylde gratis vand på)
Bolig leje = 0 kroner (vi elsker friheden ved fricampering. Det betyder vi nærmest ikke holder på camping pladser)
Engangsbeløb til tysk forhandler = 10.000 kroner om året for to personer
Alle andre leveomkostninger = 84.000 kroner om året for 2 personer (7.000 kroner om måneden)

Det inkluderer mad, flyrejser hjem, julegaver, diesel, reparationer, og alt andet der er en del af vores hverdagsliv i løbet af et år.

For os handler fricampering ikke kun om at spare penge. Det passer bare utroligt godt til det liv, hvor vi gerne vil hoppe i vandet og snorkle, fridykke, fiske, undervandsjage og surfe. At være tæt ved naturen, men også på en god og praktisk måde. Lidt ligesom at bo i shelter i stedet for at booke et hotel.

Vi skulle lige gå en kilomet eller to over sletten her, for at finde en flod af fiske i. På vejen fandt vi et rensdyr skelet med stort flot gevir. Naturen kan være barsk og det har vi også mærket selv nogle gange, over og under vandet.

I næsten alle lande er det heldigvis en velkommen form for parkering, bare man respekterer området og reglerne. Det går vi meget op i at gøre, og samler også ofte plastik eller affald, hvor vi holder, eller køber ind i de små lokale butikker.

Gennem tiden har vi set en stor udvikling i mange lande, hvor fricampering tilskynnes

Fordi butikskæder eller mindre byer gerne vil tiltrække denne levevis, som er en potentiel indkomst til byens butikker og restauranter, så ser vi flere og flere fricamperingsområder med mange faciliteter.

Eksempelvis sætter store butikskæder som Lidl områder op, hvor der gratis kan tømmes og fyldes. Nogle steder tilbydes endda gratis elektricitet og der er installeret vaskemaskiner, man kan anvende for få euro. Mindre landsbyer gør det også, for at styrke en økonomi, der måske mangler turistpenge, der hvor mange turister ikke valfarter til, men hvor autocampister derimod kommer forbi.

Vi finder vores fricamperingsteder selv eller bruger gratis app som Park4night

På gratis apps, som Park4Night, deler alle brugere parkering tips. Det er så normalt at gøre, at hvis man vil, så kan man endda også altid finde nogle at holde med. På appen finder man information om både campingpladser, fricampering og vand, gas, vasketøj, med mere. Netop fordi alle deler info med hinanden.

1. Godmorgen fra toilet spejlet. VI er heldige med at vi har alt vi behøver på små kvadratmeter
2. I de sidste 7-8 år har vi haft rigtig mange besøgende. Alt fra gadehunde til katte til fugle inde i camperen, til køer , dromedarer, påfugle, og vildsvin (der bruger vores hjem som klø-klods) til heste, sommerfugle, rådyr, elge, you name it 🙂

Derfor havde vi heller ikke apps som for eksempel Park4night. Det kan vi fortælle mange sjove historier om en anden gang.

I dag har alle danske abonnementer roaming i udlandet. Vi bruger selv Duka og har et abonnement med 60 GB, som kan bruges i udlandet – alle 60 GB. Uden de begrænsninger, der er hos nogle udbydere, hvor man kun kan være i udlandet nogle få måneder af gangen og så ikke længere må bruge data i udlandet. Den begrænsning har vi ikke hos Duka.

I få tilfælde, hvor danske abonnementer ikke dækker, køber vi simkort i det land vi er i og får internet fra lokale udbydere. Det kan også være, at vi skal skrive en artikel om det engang.

Disse ting er alle inkluderet i vores leveomkostninger, som vi nævnte før.

Det skal så lige tilføjes med hensyn til vores leveomkostninger, at hvis vi spiste meget mere ude og betalte for en masse seværdigheder med mere, så ville de selvfølgelig stige. Det er ikke fordi vi ikke spiser ude – det gør vi også. Men fordi vores Camper er vores hverdagsliv og ikke en ferie vi er på, så er det ikke en typisk ting for os. Plus, vi elsker at købe lokale varer og lave mad i vores lille køkken.

Jeg har blandt andet arbejdet som freelance tekstforfatter i vores autocamperliv. Det havde jeg ingen erfaring med før. Vær ikke bange for at prøve noget nyt (her har jeg billioner af tips, men det er en anden historie 😊).

Så, man kan søge et deltid / hjemmearbejde job ved danske firmaer og på den måde arbejde, hvor som helst. Marokko, Nordkap, Georgien, Hirtshals, Albanien – hvor end vi befinder os. Vi kan arbejde fra Camper eller når vi er hjemme hos familie og besøge.

Jeg er ikke længere tekstforfatter, for Kim og jeg begyndte at lave fællesture for campere og det tager al vores tid – på den mest fantastiske måde. Blandt andet lige nu, ved at dele disse tips, som du forhåbentligt kan bruge. Og i morgen på bustur til Pamukkale i Tyrkiet med en skøn Freelifer fællesgruppe.

En camper kan både være et hjem og et kontor – hvorfra verden kan opleves. I vores verden hedder vores autocamper bare “Camper” og vi føler en stor tilknytning til “ham” efter så mange oplevelser sammen 🙂

Vi får ingen støtte eller sponsorering og betaler skat i Danmark, hvor vi har adresse. Men fordi vi lever så billigt, så kan det fint lade sig gøre.

Man skal bare få den første ide, der findes uden for den boks man lever i lige nu, og så kan resten nogle gange komme af sig selv.

Heldigvis har vi ikke kun en boks vi lever indenfor i vores liv, men mange af dem

Vi udvikler os hele tiden og lader os inspirere. Muligheden for at bevæge os frem gennem flere bokse som årene går, er heldigvis tilstede for os alle. Blandt andet da vi flyttede fra fuldtidsjobs og bopæl i Nordjylland til autocamper liv ude i verden.

Og tænk, det er kun 2 bokse, der indrammer os, der findes mange flere.

Vi levede for lidt, uden at vi følte vi sparede overhovedet. Dette liv for 3500 kroner per person betød, at vi kunne rejse på fuld tid. Vi kunne søge de oplevelser vi ønskede os (eksempelvis cykling, hiking, frivillige organisationer vi hjælper, med mere). Det skal så også siges, at mange af vores aktiviteter har med naturen at gøre, så her er en stor besparing også lavet, for det koster ikke så meget, hver gang man er ude i den.

Hver dag kan på mange måder designes efter egne ønsker i en autocamper

For et par år siden nævnte jeg til Kim: “hvad hvis vi finder en rute ned gennem Afrika til sydspidsen?” Det virkede rigtigt for os begge, så det undersøger vi stadig. Vi har også været på vej på Silkeruten mod øst, men blev stoppet da Corona bølge nummer to kom frem i 2020.

De øde lange strækninger kan bedst oplevelse i en autocamper. Tænk vi bare kan stoppe og få en kop kaffe og beundre det hele når vi vil!
Disse-hvalpe-blev-foedt-i-en-gade-hvor-vi-holdte-i-en-lille-landsby.-Vi-var-flere-autocampere-og-lokale-som-hjalp-dem-videre-paa-vej-i-livet-saa-godt-vi-kunne.-Her-har-de-fundet-vores-stol-
Vi har nok været med til at sterilisere, vaccinere og øre-markere over 100 hunde og vi elsker at være en del af frivillig organisationer. Her vores banditter, der hver dag stjal vores stol og bed i vores tøj – gadehunde hvalpe, når de er bedst
Ikke-alle-i-verden-har-en-stor-butik-og-hvert-et-salg-betyder-meget
Livet skal leves på den anden side, så vi kan lære at se ting uden for vores egen boks

I en autocamper kan man skræddersy som man nærmest vil. Plus, man kan efterlade sin autocamper ved større byer, hvis man vil flyve hjem på hurtigt besøg i Danmark. Det har vi skrevet om tidligere og du kan læse om det herdet er også en super måde at forenkle camper rejselivet på.

Vi har kørt rigtig meget i Marokko over de sidste 6-7 år og har et stort kendskab til venner, kultur, regioner – ja, vi ved endda præcis, hvor du kan finde en myreløve eller en bulbul fugl eller et vildsvin – ud over de store seværdigheder, afsides landsbyer og bjergveje og skønne mennesker.

Vi var her også under den første corona bølge, hvor man ikke kunne komme hjem, fordi alle færge afgange var lukkede. Det er også en anden historie om cirka 6 måneder i Afrika i en lille landsby.

På et tidspunkt, da vi havde kørt flere gange i Afrika, begyndte jeg at ønske, at flere danske autocampister ville komme hele vejen herned. Det var der mange grunde til.

Men det korte af det lange er, at vi langsomt fandt frem til ideen om www.freelifer.dk. Fællesture til nye horisonter, hvor alt er planlagt og vi hygger, er frie til at vælge til og fra, og har uforglemmelige oplevelser. Vi er så vilde med det, at vi nogle gange klapper i hænderne, når vi er afsted med andre, som vi er lige nu mens jeg skriver til dig.

Den første Freelifer gruppe, hvor vi parkerede vores autocampere i Saharas Ørken og tog ud på beduin dromedar tur mens solen begyndte at varme sandet

For at give et indtryk af arbejde og økonomi i vores eget camper liv nu, så kan jeg kort fortælle:

Før vi begyndte Freelifer, så arbejdede jeg meget få timer (måske 5-10 timer om ugen) og kunne endda stadig spare lidt op og investere, fordi vores budget var så lavt. Det handlede mest om, ikke at tage fra opsparingen, men i stedet bygge en smule på hele tiden.

Jeg kunne også have valgt at arbejde mere, og derved investere mere, men jeg prioriterede min tid “nu” i stedet. Jeg ville leve nu, så meget som jeg kunne. Og lige nu gør vi det på så skøn en måde, ved at dele vores rejser med andre.

Dengang brugte vi også lidt vores instagram Anna.Kim.Freelifer (selvom jeg ofte glemte at lave opslag i flere uger) og i dag er det mere instagram og facebook for vores Freelifer fællesture, som hedder Freelifer Camper Rejser.

Efter vi har begyndt vores Freelifer er vores budget højere, fordi vi kører meget mere, besøger utallige seværdigheder og restauranter og lignende for at finde ud af, hvad der skaber det bedste Freelifer rejseeventyr. Men kort sagt, så kan man leve et virkelig lykkeligt liv for små penge, når man bor i en autocamper rundt omkring i verden. Og, det gælder også dig.

Det gælder ikke kun vanlifere, som vi har set komme frem i Danmark på sociale medier. Det gælder heller ikke kun par, hvor børnene er blevet voksne. Vi møder også familier med små børn, der har valgt at gøre noget lignende.

Jeg begyndte at fortælle Kim om at jeg ønskede, at vi kunne invitere andre til at køre til Marokko sammen med os, så de kunne få de samme smukke oplevelse fra dette gamle og venlige land, som vi følte vi fik.

Helt ærligt, så var der også en anden, og lige så stor grund.

Vi har altid været involveret i at støtte lokale økonomier og frivillig organisationer – mine tanker var, at hvis vi var en gruppe, som kørte til Afrika, så fik vi ikke kun uforglemmelige oplevelser sammen i vores lille fællesskab, men vi ville også pludselig være 15 autocampere – og ikke kun 2 – som støttede de lokale økonomier, som vi kom forbi.

Sikke en forskel det kunne gøre for andres liv!

En kæmpe sidegevinst blev, at vi nu får venner fra alle grene af Danmark. Dem som vælger at køre med på fællesturene. Mennesker, som er helt nye i camper livet og andre som har kørt i 40 år, mennesker, som kører i de mindste og største køretøjer, og mennesker, som har fantastiske historier og lyst til at opleve.

Det er en gave, der er givet til vores eget solo rejse liv – og som har tilføjet en enorm kilde til inspiration og kærlige venskaber.

Sikke en forskel det endte med at gøre for vores liv!

Tænk sig, at ved at planlægge og booke disse rejser, så har folk fundet os – og blevet til venskaber vi ellers aldrig ville have haft.

Vi ved ikke, hvor lang tid vi bliver ved med at lave fællesrejser. Vi er i en fantastisk “boks” lige nu i vores liv, men der findes mange bokse og det handler stadig hele tiden om, at det aldrig gør noget, at kigge ud af boksen.

Jeg håber at vores oplevelse kan hjælpe dig med nogle af de ting du måske tænker over eller drømmer om. Jeg vil slutte med at gentage Lars og Erlings motto:

“Er der noget jeg vil, så gør jeg det nu eller så snart det er muligt – ingen af os ved, hvad der sker i morgen”

26 kommentarer til “Hvordan købte vi vores camper og skabte et fuldtidsliv på hjul?”

    1. Ej, det skal bare ske. Du vil bestemt ikke fortryde at besøge det land. Vi glæder os allerede til at skulle tilbage 😀

      1. Tusind tak Elin. Det er vi virkelig glade for at høre. Vi prøvede at lave det så praktisk og informativt som muligt. Det handler om, at der er mange måder vi alle kan leve livet på. Tak for din søde kommentar 🙂

    2. Kære Hanne,

      Det ville være så hyggeligt, hvis det skete på et tidspunkt. Det ville vi bare gerne, for vi elsker at vise landet frem.
      Ellers skynd jer afsted til Marokko, det er virkelig et venligt og imødekommende land. Det tager lidt tid ved færge nogle gange, men det lykkes altid.
      kh, annemette og kim

  1. Ej hvor jeg glæder mig til at sidde i fred og ro og læse jeres historie. Den har jeg glædet mig til 🤩 forleden overførte vi selv første portion penge til bestilling af vores camper 🙏❤️

    1. Kæmpe tillykke Berit!! Jeg er sikker på, at I kommer til at nyde det så meget. Det er svært at sætte ord på, hvor taknemmelige vi er for vores lille hus – man kommer bare ud til så mange oplevelser. Det bliver skønt. Tillykke 😀 Og dejligt, du har lyst til at læse vores historie. Tak for dig 🙂

    2. Tusind tak Berit. Jeg håber, der gav en masse dejlige tips, du kunne bruge. Jeg glæder mig på jeres vegne over, at er på vej ud i disse eventyr. Er sikker på, at det bliver helt fantastisk 🙂 Knus fra os 🙂

  2. Vi har boet i vores på fuldtid siden vi gik på efterløn for 3 1/2 år siden. Solgt vores ting eller givet børnene det de ville have. Vi har en boxit til de ting vi helst ikke ville skille os af med.
    Vi kører i Jan, feb og marts og igen okt nov og dec. I sommermånederne er vi i DK. Men bor da også i vognen.
    Jeg fik konstateret parkinson, da jeg gik på efterløn og blev på den måde opmærksom på at det skulle være nu, hvis vi ville opleve noget.
    Vi har været i mange lande. Har altid gerne villet til Marokko, men ikke os 2 alene.
    Vi har meldt os til 1. tur hos jer d 9. Okt 24. Derefter vil vi prøve at udforske Marokko alene.

    1. Hvor er I seje, at i tog en svær drejning i livet til at gøre noget utroligt modigt og smukt i stedet. Det er virkelig flot. Jeg håber, at du har det godt og sygdommen lader dig være for det meste. Det må være hårdt.
      Så skønt, at I tager Marokko med i jeres livsminder. Det er det værd. Vi er så glade for at vise, hvor meget landet byder på. Det er lidt vores andet hjem 🙂 Tak for den livsbekræftende besked, Conny <3

    2. Hej Conny,

      Det er jeg simpelthen så glad for at høre, og kan også godt huske vi skrev sammen <3 Vi har masser af tips til Marokko, hvis I vil udforske videre. Der er også skønne steder, at langtidsparkere, hvor man kan tage busser til dejlige dagsoplevelser, så man ikke kører hele tiden. I vil elske Marokko, er jeg sikker på. Jeg er virkelig glad for at I tager med på eventyret. Så fedt, vi har det tilfælles, at vi har solgt fra og derved taget autocamper oplevelser til os i stedet 🙂 <3

  3. Hvor er I fantastiske, I har gjort jeres drømme til virkelighed og gjort jeres liv til et eventyr.
    Vi er så glade for I gjorde det og bliver ved med at forfølge nye drømme.
    Hurra for jer dejlige mennesker, og tak for at I viste os Marokko, det vil vi aldrig glemme
    ❤️❤️👍👍😎😎
    Kh
    Lissy og Ole

    1. Hej Annemette og Kim dejligt at læse jeres artikel, jeg ved i køre Tyrkiet rundt og jeg håber at det efter planen. I kan kalde jeres camper ” freeleifer” jeg har selv travl med mine ture, men håber at vi kan se på en af jeres ture. Hvordan går det med min ide om en autocamperplads i Marocco.
      Hils alle jeg kender
      KH
      Finn

      1. Skønt at se du har gang i den, du har også nogle år på bagen med erfaring i fællesture 🙂 Vi siger en masse dejlige ting om dig, når vi kan. Tak fordi du gør det samme (ved vi jo 🙂 ).

        haha, lige nu er jeg begravet i at finde vej i skatte ting. Det er en by i Rusland for mig og tager bare max tid. Campingen i Marokko er stadig en prioritet men langt nede på listen lige nu, desværre. Vi har ellers snakket med nogle lokale om det og fået lidt info, men der er bare ikke tid til det hele – og hygge 😀

        Sender en masse knus til hvor du er,
        Annemette og Kim

      2. Hejsa Finn og lille Thor,

        Dejligt at høre fra dig og håber vi ses igen snart. Det lyder så skønt med dine ture, det lyder til at CityCampTravel.dk stadig leverer spændende oplevelser også 🙂 Vores Tyrkiet tur var så god og oplevelsesrig. Det er vildt, hvordan 39 dage kan forsvinde på ingen tid og man bliver fyldt med rigdom i form af et andet lands gaver. Knus til jer to 🙂

    2. Tusind tak skønneste Ole og Lissy <3 🙂 Vi er godt nok også glade for, at vi kom til Marokko sammen. Tak for den hjertevarme besked. Vi sender en hel bunke kram 🙂

    3. Tusind tak skønne Ole og Lissy,

      Vi er virkelig glade for at mennesker som jer tager med på vores ture og – det viser sig, at vi alle har så meget tilfælles. At vi søger nogle spændende oplevelser ude i verden og godt kammeratskab. I er i hvert fald emminente til begge dele!! Så vidunderligt, at rejse med jer. Tak for de søde ord og skønne venskab <3 🙂

  4. Anette Ferdinand

    Vi mødte Jer i Marakesh i februar 2024. Vi har freecampet med os selv i mange, mange år.
    Det er fantastisk.
    Det var også sjovt at møde nogle fra Jeres gruppe.

    1. Hejsa Anette,

      Det er simpelthen fantastisk! Sjovt, at vi har så meget tilfælles og så mødes så afsidiges et sted. Vi har aldrig mødt danskere i Marokko før. Hvilket var hvorfor vi begyndte at lave vores fællesture. Og, så pludselig, var I der. Skønt! Håber vi kommer forbi hinanden igen <3

  5. Tak for at dele jeres historie. Det er spændende og fantastisk at følge jer. Vi mindes stadig den skønne tur Marokko rundt. Forleden mødte vi en, som skal med på jeres næste tur til Marokko, og vi kunne kun sige: glæd dig. 😍

    1. Tusind tak Lissy og Ole! Vi tænker så tit på det. Lige nu kører vi i Norge og skal til Marokko i efteråret. Verden er så smuk og vi nyder at være i begge momenter. Hvor havde vi det godt sammen. Det var bare så skøn en tur og sammenhold. Tak for den søde anbefaling til andre 🙂 <3 Håber vi ses igen derude, gerne i Marokko. Knus fra os <3

Der er lukket for kommentarer.

error: